Facebook
ДГ №38 "Маргаритка" - Община Варна
Бъдещето расте при нас!

Яслена група "Мечо Пух"

КАК ДА ПРЕМАХНЕМ ПАМПЕРСА

Мили родители,

Днес ще си говорим за една много важна за всички родители тема, а именно приучаването на нашето дете към използването на гърне, или премахването на памперса. Това е първото голямо предизвикателство към нас като родители, но също така и към детето ни. До този момент всичко при него е идвало на готово – храна, обич, топлина. Сега то трябва да положи усилия, за да остане сухо и чисто. Това е ново умение, което при различните деца отнема различно време.

Тайната е време и търпение!

Кога детето ни е готово, за да премахнем памперса?

 • Първияt сигнал, че е време да започнем с премахването на памперса детето ни, трябва да е физическото развитие на детето. Детето трябва да може да седи дълго стабилно в удобна позиция. Когато говорим за изхождане по голяма нужда, детето трябва дори да е проходило стабилно и да прави опити да слиза и да се качва по стълби. Това е важен момент от гледна точка на физическото развитие и заздравяването на мускулатурата на детето, която отговаря също така и за изхожданията.
 • Детето остава сухо в продължение на 1-2 часа
 • Изглежда, че вашето дете се интересува от използването на тоалетна или носенето на бельо за големи.
 • Детето може да даде знак, или сигнал за това, че иска да използва тоалетна. Обикновено търси място, на което да се скрие, застава в по-странна поза и там се изхожда.

Време за подготовка:

 • разглеждайте книжки на тази тематика
 • наблюдавайте къде е по-голям интереса на детето  към гърнето или тоалетната
 • може да изберете заедно гърнето
 • изберете панталони, които е лесно да се обличат и събличат, докато тренирате вашето малко дете, и оставете настрана гащеризони и панталони с колани, докато тренирате, тъй като злополуките от това могат да доведат до силно напрежение и усещане за неуспех.
 • понякога за децата е трудно да пишкат голи или усещането им е странно, непознато, седналата поза също. Затова може да тренирате ходенето по гащички, сядането на гърнето с памперс и други подобни варианти

Ето някой насоки:

 1. Вървете с темпото на детето си – „Следвай детето!“ Децата се научават да контролират тазовите си резервоари, когато са физически готови за това /могат да седят и да останат седнали за по-дълго време/, и когато те искат да останат сухи и чисти. Този период е различен като най-често това се случва в периода от 18 до 24 месеца, но може да отнеме  и времето до 5 години.
 2. Кога е подходящо да започнем – няма точно време. Най-важно е да направите тази стъпка, когато видите че детето ви остава сухо, за по-дълъг период от време, минимум 1 час и другото изключително важно е да няма някакви резки смени в рутините на детето и семейството. Стресът определено не е помощник в тази ситуация. Ако детето отказва да седне – не го насилвайте, ако е започнало посещение на детско заведение – изчакайте да се адаптира, ако сте сменили жилището – изчакайте. Нека детето е спокойно и готово, и тогава предприемете тази стъпка.
 3. Обединете всички близки, полагащи грижи – „Правим ли го, правим го всички!“ важно е, когато започнете да приучавате детето към ползването на гърне, всички възрастни да го правят. Да не се случва така, че при мама трябва на гърне, при тате и баба не е задължително.
 4. Давайте пример – изберете място, където да стои гърнето на вашето дете, то да го вижда и всеки път го водете там, за да го използва. Това може да е банята, тоалетната или кът от стаята, който да е по-прикрит. Ако имате по-голямо дете, нека то показва как се ползва тоалетната, ако нямате-  според пола на детето нека посещава тоалетната съответно с майка си или баща си.
 5. Използването на книжки и играчки – слагайте детето си всеки път след хранене на гърнето, защото тогава се засилват функциите на отделителната система, също така и винаги преди лягане и след ставане от сън. Сложете в близост до гърнето книжки, играчки, които биха го задържали по-дълго време неподвижно седнало на гърнето.
 6. Емоционални реакции – винаги поощрявайте и окуражавайте детето след като се е справило с контрола на резервоарите си, открийте нещо силно мотивиращо за него и го използвайте за своевременна предметна награда. Ако се случи инцидент – никога не повишавайте тон и не се карайте – това само ще накара детето ви да става все по-тревожно и неуверено в себе си и ще удължи процеса на приучаване.
 7. Мобилност – често приучаваме детето си, да ползва гърне само когато си е вкъщи, а на разходка или на гости, го оставаме да си върши нуждите в памперса. На пазара има множество решения за този проблем. Има сгъваеми гърнета, гащи за многократна употреба, които спомагат приучаването да става навсякъде.
 8. Ден и нощ – премахнете първо дневния памперс, когато видите че няколко поредни сутрини детето се събужда сухо или леко влажно – тогава започнете да премахвате и нощния. Най –вероятно ще има инциденти, така че се подгответе с протектор за матрак или еднократни чаршафи, които да предпазват матрака през нощта.
 9. Използване на тоалетната чиния – някои деца предпочитат да използват директно тоалетната чиния пред това да седят на гърне. Няма проблем да използвате една адаптирана седалка и това да се случва в тоалетната. Стимулирайте децата си да използват този модел, от колкото е възможно по-ранен етап, запазете гърнето за през нощта.
 10. Честито! Използването на тоалетната е важно умение, което допълнително развива независимостта на вашето дете и повишава неговата увереност. Целта на обучението е да научи детето как да разпознава усещането, което изпитва в тялото си, преди да се наложи да използва тоалетната и да успее да стиска докато стигне до нея или съобщи за нуждата. Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че обучението в използване на тоалетна/гърне е процес и детето ви ще има  пропуски и неуспехи, но не се отказвайте и резултатът ще е налице много скоро.

Има много трикове, спомагателни средства, пелени, музикални гърнета и други интересни варианти, с които да подкрепите и улесните махането на памперса. Ако се затруднявате въпреки това, изчакайте няколко седмици и опитайте отново или потърсете специалист, който ще ви даде още  свежи идеи за премахването на памперса .

Желаем ви успех!